Rabu lepas kami join Indonesian punya Eid party. Terima kasih kepada warga Indonesia yg sentiasa mengundang kami menghadiri majlis mereka dan menganggap kami seperti keluarga sendiri.
Eid Food
Saya cuma sediakan kuah kacang. Di sini saya kepilkan resipi kuah kacang seperti yg diminta. Kalau ada embak2 yg tidak faham boleh bertanya di comment box ya:)
Bahan2 yg perlu di blender
Bawang besar 1 1/2 biji
Bawang Putih 3 Ulas (kalau tak di taruh pun tak apa2)
Halia 1 Inci
Lengkuas 1 Inci
Serai 2 batang ( Saya suka taruh lebih:) )
Cili Kering 20 batang (terpulang tahap kepedasan yg anda suka)
Udang Kering (2 sudu makan)
Bahan2 lain
Serbuk Jintan 1 teaspoon
Serbuk Ketumbar 1 teaspooon
Kacang tanah 500 gm
Kerisik 2 sudu makan (dibuat daripada kelapa, kalau tak ada pun daijoubu:))
Santan pekat 2 cawan (kalau tidak diletak pun tak mengapa, supaya tidak mudah basi)
Gula kabung (gula hitam yg keras tu, ada dijual di Jepun juga) atau gula putih juga boleh quantity terpulang pada tahap kemanisan yg disukai.
Garam mengikut citarasa anda:)
Asam gelugur 1 keping ( Boleh juga diletak air asam jawa)
Minyak 2 Senduk Besar
Cara2
1) Panaskan minyak, kemudian ditaruh semua bahan yg diblender, jintan dan ketumbar dan di tumis sehingga wangi dan naik minyak nya.
2) Kalau suka, masukkan santan dan dimasak sehingga mendidih.
3) Masukkan kacang, kacau hingga sebati.
4) Masukkan gula, garam dan kerisik.
5) Masukkan asam keping.
6) Boleh ditambahkan air kalau mahu lebih cair.
7) Biar sehingga mendidih sambil di kacau adunan sekali sekala.
8 ) Sedia utk di makan
Selamat mencuba!
Ini photo2 yg sempat saya snap, saya minta maaf kalo ada gambar sesiapa yg tidak tersiar di sini:)
With Indonesian Friends
Kepada embak2 yg mau gambar beramai2 itu, boleh di copy di sini.
Umar & Falah
Other Cute Kiddos
Gambar anak2 pak sidiq lucu sekali kalau mau gambar2 nnt inform sama saya ya:)
Jazakallahu Khair sekali lagi kepada semua warga Indonesia. Semoga Ukhuwah kita berterusan, insyaAllah.
No comments:
Post a Comment